Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí bean ann fadó agus ní raibh aicí ach aon mhach amháin. Do mhair siad án bhocht. Ní raibh luach a bhéile aca. Ach uair amháin bhí píosa beag breidín aca agus lá amháin dubhairt an mháthair leis an mach an píosa bréidín a thabhairt leis agus é a dhíol agus gan teacht abaile gan airgead. Bhí an mach án t-sásta mar cheap sé go ndíoladh sé é chomh luadh is shroiseach sé an marghadh. Nuair a tháinigh an mhaidin déirigh sé go h-án mhoch agus thugh sé leis an píosa bréidín. D'imhthigh leis annsin go dtí an áit a raibh an margadh. Ní raibh mórán daoine ann roimhe. Do sochruigh sé an bréidín le h-aghaidh é a díol.
    Brighid Ní Mhaoilchiaráin
    Caladh Mhaínse, Co. na Gaillimhe