Scoil: Cashel (uimhir rolla 11358)

An Caiseal, Co. na Gaillimhe
P. Ó Lochlainn

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean darbh ainm di Peig Uí Laoinseach ina chomhnuidhe i Sruth-Shaile fadó. Bhí sí in ann cleibh ubh a iomchur ar a druim síos go Cathar na Márt agus a bheith sa mbaile lá ar na bhárach agus an mála lán le earraí tighis ar a druim aici. Trasna na sléibhe rachadh sí.
    Bhí bean eile i Sruth-Saile agus gach lá theigead sí chuig an bportach agus bheiread sí cleibh agus mála móna ar a droim abhaile léi.
    Bhí fear ar an mbaile seo agus rinne sé a cloc chinn féin, agus ghearr sé treasg ann. As cloch mhór leathan rinne sé é. Tá sé le feiceáil fos os cionn a uaigh i mBéal an Atha Fada.
    Bhí fear eile ina comhnuidhe i Leitir Camuis leath céad bliain ó shin. Bhí sé ina Piobaire breágh. Seán Ó Floinn an t-ainm a bhí air. D'imthigh sé go h-Albain suas le triocha bliain ó shoin. Fuair sé bás ann. Bhí go leor snamuidhthe maithe thart annseo freisin. 'Siad na cinn ab' fhearr dóib: Páid agus Maitiú Seóige, Seán agus Marcus Mac an Bhaird, Sean O Domhnaill agus Marcus Ó Uaithnín.
    Máire Seóige
    Sraith Sháile, Co. na Gaillimhe