Scoil: Cashel (uimhir rolla 11358)

An Caiseal, Co. na Gaillimhe

1. Máire Seóige
    Sruch-Sháile, Caiseal, Co. na Gaillimhe.
    Ó Sorcha Seóige, Sruth-Sáile, Caiseal
    Toibreacha beannuighthe sa bParróiste Seo.
    Tá a lán toibreacha beannuighthe sa parróiste seo. Siad na cinn is mó i gceist acu Maimín agus Tobar Chonnaill. Deirtear go raibh Naomh Padhraic i Maimín agus luaidhtear an tobar sin leis. An domhnach deireanach de’n Iúl agus luaidhtear an tobar i Maimín tá aill. Ieabhais Phadhraic a dtugtear air agus deirtear gur codail Padhraic san gleann atá sa aill.
    Níl aon tráth áirithe le turas a tabhairt ar Tobar Chonaill. Ag an tobar seo ‘siad na paidreacha atá ráidte: ar do glunaibh i dtosach deirfeá Ar n-Athair, Sé do beatha Mhuire agus glóire do’n Athair seacht n-uaire. Annsin tógfá suas seacht cloichi agus rachthá timcheall an tobair seacht n-uaire agus gach uair deirfeá Ár n-Athair, Sé do beatha Mhuire, agus Glóire do’n Athair. Ólfá trí deor de’n uisge agus chaithfeá trí deor thar do ghualainnibh. Nigheann na daoine a geosaí taobh amuigh de’n tobar. Is éigin duit toras a deanamh timcheall an cárnán doch atá sa roilic in aice an tobair freisin. Is ceart a gabhail chuig tobair freisin. Is ceart gabhail chuig Tobar Chonaill roimh meadhon lea. Fagann daoine rud éigin in a ndiaidh ag an gebaidhe atá timcheall an tobair fagann siad. Dá mbeadh do guidhe ag teacht chugat chifeá rud éigin beo san uisge.
    Bhí sean-bhean annseo tráth. Ní raibh ach bó amháin aici. Bhí an sirriamh ag tabhairt na bó nuair nach raibh
    Máire Seóige
    Sraith Sháile, Co. na Gaillimhe