Scoil: Maighros

Maíros, Co. na Gaillimhe
Séamus de Brún

Ar an leathanach seo

1. Bí fear ainm fadó agus bí triúr mac aige. Lá amáin dubairt an mac ba sine go raib sé in am aige scéim a dul ag saocrrú airigid. Tug an (t-amadán) t-aireair capall agus cú agus eac trub do. D'imreig sé leis go raib sé in i oidce. Sa beirte connaic sé solas i bpead uaid agus rinne sé ar an solas. Táimic sé go trí am reac sa beirte agus cuaid sé isceac. Ní raib aoimme isceac roime acr Seean beam agus d;iarr sé loíscín na hoide agus bio. Tug an t-sean bean sim-dó. d'iarer sé ansin áire a capall agus a cú agus a eac dub. Dubairer sí els iad a ceangal sa gcúmma. Dubairt sé nac raib eada aige le iad a ceangalt. Tug sú erí ribe as a cúl dó agus dubairt sí leis iad a ceangal leo sin. Ceangail sé iad agus d'ir sé a béile. Nuair a bí sé in am aca a dul a codlad tosaig siad ag troid lé céile. D'iarr an fear cóngnam ar am gcapall agus dubairt an cailleac, " Fáisg caisg a ribe". D'iarr sé congnam ar am gcú agus dubairt an cailleac "Faisg, fáisg a ribe". D'iarr sé cóngnam ar am eac dub agus dubairt an cailleac, "Fáisg, Faisg a ribe". Sa deire marburg sí é agus rinne sí cloc glas de.Bliadaim in a diaid sin tug an dase mac leis capall agus cú agus eac dub leis act d;éirig am rud ceadra dó. D'imeirg am triomad mac bliadaim in a diaid sim agus d'eirieg leis seo am cailleac a marbú fuaire sé an t-slairéis traordeair freisin agus rinne
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers
    Maiteas Mac Donnchadha