Scoil: Maighros

Maíros, Co. na Gaillimhe
Séamus de Brún

Ar an leathanach seo

1. Tá laetheannta áirithe agus is maith leis na daoien thart anseo a dhul ag obair. Is maith le 'chuile dhuine obair a thosughadh Dia Céadaoin ach amháin clann Uí Chonghaile. Ní maith leo tosnú go dtí Dia hAoine agus tugtar "lá chloinne Uí Chonghaile" ar an lá sin. Ní maith le duine ar bith tosnú Diardaoin mar tagann ....áirithe gach seachtmhadh bliadhain agus má dhéanann tú tada nua an lá sin ní bheidh tú beo faoi cheann bliadhna.
    'Á gcuirfeá airgead amach Dia Luain bheadh tú ag cur airgid amach an chuid eile den tseachtmhain.
    Duine a mbeadh pisreoga aige nuair a bheadh sé ag dul ag déanamh rud nua ar bith choisriceochadh sé é féin agus déarfadh sé "go mbeire muid beo ar an am seo arís". Is maith le duine fataí a bhíos a chur ar Aoine an Chéasta agus beidh fataí nua aca an .....adh lá de Mheithimh.
    Is maith le duine a dhul i dteach nua Dia Domhnaigh agus deireann siad an Marbhna Phádraig mar tá sé áthamhail. Má thosuigheann tú ag déanamh obair nua ar bith Dia Luain ní bheidh sé réidh go ceann achair fada. 'Á mbeadh Dia Máirt ag báisteach sé an lá é gur maith leo cabáiste a chur.
    'Á mbeadh duine ag dul a' tosnú ar obair ar bith agus bean a chasachtáil dhuit bheadh mí ádh ar an obair sin.
    Maighréad Ní Chúláin
    Dumhaigh Ithir, Co. na Gaillimhe