Scoil: Maighros

Maíros, Co. na Gaillimhe
Séamus de Brún

Ar an leathanach seo

1. 2. Is iomdha saghas caitheamh aimsire a bhíos ar siubhal ag na buachaillí óga thart annseo. Seo cuid aca sin:
    Bíonn siad ag fiadhach coiníní agus girrfhiadhacha agus nuair a bhíodh na fiadhanna i gCruach na Caoile bhíodh siad ag dul amach dá bhfiadhach. Bíonn siad ag toruigheacht neadracha éan. Téigheann cuid aca amach ag an loch agus baineann siad giolcaigh. Cuireann siad cloch isteach ionnta agus cuireann siad amach ar an loch ag snámh iad.
    Téigheann siad amach ag seoltóireacht freisin agus bíonn siad ag seoladh báid bheaga. Bíonn caitheamh aimsire eile ar siubhal ag na cailíní freisin.
    Dathanna: Seo é an chaoi a n-imrightear an cluiche seo: Téigheann beirt amach agus toghann siad dhá dhath. Caitheann na cailíní eile ar fad ceann eicínt de na dathanna sin a thoghadh. Tosuigheann siad ag tarraingt annsin agus an chéad dream a thuiteas béidh an bhuaidh ag an taobh eile.
    Géibhíní: Seo é an chaoi a n-imrightear é.
    Bíonn duine amháin ina shionnach agus an chuid eile ina ngéabha. Bíonn an sionnach ag iarraidh breith ar na géabha nó go mbíonn siad ar fad aige.
    Fáinne: Seo an chaoí a n-imrightear é sin.
    Déanann said fáinne agus téigheann duine amháin isteach sa lár. Dúnann sé a chuid súile agus beireann sé ar dhuine eicínt. Caitheann an duine sin a dhul isteach
    Maighreadh Ní Chúláin
    Dumhaigh Ithir, Co. na Gaillimhe