Scoil: Maighros

Maíros, Co. na Gaillimhe
Séamus de Brún

1. Tá gach duine thart annseo i ndon cléibh a dhéanamh.
    Seo é an chaoi a ndéantar iad:
    Ar dtús baintear na slata agus cuirtear ar bogadh sa taoille nó i bpoll uisce iad. Tar éis cúpla lá tógtar iad agus leagtar amach ar an talamh iad nó go silfidh siad. Déantar múnla ar mhéid an chléibh ansin agus socruightear ar an talamh é. An chéad rud eile ná na heasnacha a sháith agus bíonn trí slata le haghaidh na n-easnachaí coirnéil mar caithfidh siad a bheith níos láidre ná na cinn eile. Tosuigheann siad an buinne béil ansin agus ocht slata déag a chuirtear ann. Figheann siad go dtí an táis ina dhiaidh sin. Na gnáth cléibh naoi n-ordlaigh a bhíos siad ó'n mbuinne béil go dtí an táis. Bíonn ocht slata déag sa táis freisin. Nuair a bhíos siad ag leagan na táise fágann siad poll le haghaidh na h-........ Figheann siad go dtí an tóin ansin. Ocht n-orlaigh a bhíos ó'n táis go dtí an tóin. Nuair a bhíos an tóin leagtha acu baineann an cliabh agus bearann siad na slata.
    Maitias Mac Donnchadha
    Leitreach Ard, Co. na Gaillimhe