Scoil: An Tulach (uimhir rolla 13148)

An Tulaigh, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Tadhg Ó Séaghdha Máire, Bean Uí Dhuigneáin

Ar an leathanach seo

1. As Gort na Móna na chéad blácaigh a táinigh annseo ariamh. Tá sé timcheall céad bliadhain ó tháinig an chéad dream aca.
    Duithche an blácaigh é seo ó Droichead Chasla go Droichead Chruimleann.
    Mairghréad De Búrca a bhí mar ainm ar mháthair na mblácach.
    Pádraic a' bláca an duine deireannach a bhí annseo ag tógáil, é fhéin agus a chlann, agus Séamus a' bláca an chéad duine a bhí annseo. Sin iad a rinne tíorántaí "Risteárd Edward".
    Dhá mbeadh laogh deas nó caora deas agat thógfadh an bláchach uait iad agus bhí cuid de mhuinntir na h-áite chomh dona leóbh. Bhí fear as Baile na h-Abhann pósta ag inghin leis an mblácac agus chuaidh siad go America.
    Dúbhairt a dhearbhráthair Seán leis an Chloichín Pádraic agus an sparán a thabhairt leis acht dúbhairt seisean an chloicín a chaith san bhfairrge agus báthadh an long a dul
    Mairghréad Ní Chualáin
    Nóra Ní Chualáin