Scoil: An Tulach (uimhir rolla 13148)

An Tulaigh, Co. na Gaillimhe
Tadhg Ó Séaghdha, Máire, Bean Uí Dhuigneáin

Seanchas i dtaobh na hAimsire

Ar an leathanach seo

Is iomdha caoi a mbíonn fhios ag na daoine faoi droch-aimsir agus faoi aimsir bhreágh bíonn a fhios aca ó'n spéir é nuair a bhíonns an druim sionnach ins an spéir bíonn báisteach air, agus dhá mbeadh aimsir bhreágh air bheadh an spéir an-chrochta.
Nuair a bhíonn báisteach air bíonn an ghrian báidhte isteach san spéir agus nuair a bhíonns ceó ar an ngréin ceó triomacht a thugtar air. Tar éis a dhó-dhéag nó mar sin a thagann an ceó sin uirthi agus má bhíonn an ghrian an-dearg tráthnóna agus an spéir tar timcheall uirthi bíonn aimsir breágh air. Nuair a bhíonn stoirm air bíonn néalta móra bána ag rith ar fud na spéire.
Ní iarrann an máirnéalach gealach shathairn a theacht san bhFóghmar acht chaon seachtmhadh bliadhain.
Ní minic a thagann gealach Sathairn le aimsir bhreágh. Nuair a bhíonn fáinne bán tart timcheall ar an ngealaigh bíonn báisteach air. Nuair a bhíonn an fear ar

Mairghréad Nic Cualáin
Baile na hAbhann, Co. na Gaillimhe