Scoil: An Tulach (uimhir rolla 13148)

An Tulaigh, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Tadhg Ó Séaghdha Máire, Bean Uí Dhuigneáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Náisiúnta déanta anois. Deirtear gur sean-fhear a bhí ag múnadh ann agus gurab é an t-ainim a bhí air Sgoláire bocht O Fláitheartaigh. Sé'n chaoi a mbiodh sé ag dul abhaile oidhche le gach páiste agus d'fhanadh sé sa teach an oidhche sin sé'n pháighe a bhiodh dhó piginn (piginn sa tseachtmhain) ó gach páiste agus bhiodh siad ag árdú an pháighe de réir na ranganna ag árdú. Béarla a bhiodh na múintéoirí a mhúnadh ins na sgoileanna agus an Béarla a bhiodh siad a labhairt i gcómhnuidhe agus bhí meas mór acu uirre. Ní bhiodh aon leabhar ag na sgoláirí acht séard a bhiodh siad ag innseacht do na páistí faoi na laothra a mhair in Éirinn san am fadó. 'Séard a bhiodh mhar pheann luaidhe ag na páistí cois píopa cailce agus bhiodh siad ag sgríobhadh ar shlanntreacha bhiodh siad 'na suidhe ar chloch nó ar chlár uaireannta.
    Bhiodh an máistir 'na chomnuidhe san teach a mbíodh sé ag múnadh an pháiste d'fhanfhadh sé sa teach sin an oidhche i dteach feiliméara ba ghnáthach leó cur fútho i gcómhnuidhe. Bhiodh muinntir na h-áite ar cuairt sa teach a mbeadh an máistir na h-oidhcheannta fada áirneáin agus bhiodh an máistir ag innseacht sgéalta go na daoine faoi laothra móra a mhair in Éirinn fadó agus faoi ionghantairí an t saoghail. Deirtear go raibhh na múintéoirí sin go maith ag múnadh.
    Áine Ní Fhágharta
        1. foirgnimh