Scoil: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (uimhir rolla 12945)

An Cartúr Caol, Co. na Gaillimhe
T. Ó Cuinn

Ar an leathanach seo

1. Ní raibh aon bhó ag aoinne anoir ó Abhainn Chruimlínn acht ag a gcuid searbhónta, ní raibh bainne ag na daoine aon ám acht braon a bhíodh aca san Earrach ó na caoirigh.
    Duine ar bith nach dtiocfadh aca ag cartadh Poll an Mhianaigh, chaithidis an duine sin amach as a theach.
    Sa deireadh bhíodh a bheag no a mhór de airgead le fághail ag daoine agus annsin bhíodh chuile dhuine ag iarraidh obair ann.
    Beithidhigh, caiple, caoirigh no rud ar bith a cuirfidís dúl ann thiubhradh siad leó iad gan cead gan iarraidh.
    Ní raibh faitcios ar na blácaigh roimh aoinne acht roimh Sgorach Glionnán a bhí 'na chomhnuidhe shuas ar an sliabh 'n-áit a bfuil tigh "Eoin" anois. Bhí an Sgorach seo chomh láidir le duine de na Fianna. Is minic a chuir sé ruaig ar na Blácaigh nuair a bheidis a iarraidh beithidhigh no caoirigh a chrochadh an bealaigh.
    Tomás Ó Cúaláin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)