Scoil: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (uimhir rolla 12945)

An Cartúr Caol, Co. na Gaillimhe
T. Ó Cuinn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhíodar ag munadh ann agus ag iarraidh na daoine a chuir ag na paidreacha a bhíodh aca ann. D'athruigh mórán thart ann agus thugadar arán agus uisge do na daoine sin mar "Commaoineach" nuair a bhíodh na paidreacha puiblidhe ar siubhal aca.
  2. Máirtín Ó Coisdealbha agus Seán Buidhe Blacach.
    Bhí Blácach ann a raibh Seán Buidhe Bhlácach air. Droch fear a bhí ann agus nuair a bheadh do chios ioctha agat bhainfeadh sé dhíot do chuid beithidhigh agus do chapall dá mbeadh a leithéide agat.
    Bhí fear i gCornarón - Máirtín Ó Coisdealbha - agus lá amháin tháinig Seán Buidhe Blácach go dti é agus thug sé leis a chuid beithidhigh; nuair a bhí sé sgathamh imthighthe soir an bóthar d'ealuigh Máirtín roimhe, chuaidh sé faoi'n gclaidhe agus nuair a bhí an Blácach ag dul thairis amach rug sé ar cloch agus bhuail sé ar clár na baithise é agus is beag nar mharbhuigh sé é.
    Ar maidin lá'r na bháireach bhí seisear nó seachtmhar aca aniar ag
    Tadhg Ó Conaire