Scoil: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (uimhir rolla 12945)

An Cartúr Caol, Co. na Gaillimhe
T. Ó Cuinn

1. Na Blácaigh agus mná na h áite.
    Níl aon bhean óg na sean a bhíodh shíos ag an gcladach ag baint bháirnigh na duileisg nac gcuireadh an Blacach agus daoine bhíodh ar cuairt aige abhaile 'na gcroiceann iad agus chaithidis a gcuid éadaigh amach sa bfairrge. Dheanfaidís an rud céudhna leó dá mbeidis ag baint fheamuinne gan cead.
    Iasgaire a bheadh teacht abhaile ón gcladach bheadh air a mhála eisg a thabhairt aca dá mba mhaith leó é.
    Duine ar bith ar an duthaigh a mbeadh bó sundasach no caora sundasach aige d'árdochadh an Blacach leis í.
    Duine a mbeadh an gráin aca air chuirfeadh siad na réithe móra na ndiaidh. Lá amháin bhí fear ag baint turnapaí shiar sa gCreagáin - sé an chaoi a chuir
    Sorcha Ní hObáin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)