Scoil: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (uimhir rolla 12945)

An Cartúr Caol, Co. na Gaillimhe
T. Ó Cuinn

1. Scéal Grinn

Bhí fear ann uair agus bhí sé an-bhocht agus lá amháin ghuidhe sé ag Dia go gcuirfeadh Sé airgead aige, agus chuir.

Bhí fear ann uair agus bhí sé an-bhocht agus lá amháin ghuidhe sé ag Dia go gchuirfheadh Sé airgheadh aige, agus chuir.
    Bhí an oireadh faithchíos annsin air go dthiochfadh sé amugha agus dubhairt Dia leis é a chuir síos i nghleann a bhí san ngharraidhe agus dfágh sé annsin é.
    I gchionn seachtmhaine chuala sé go bfhuair fear ar an mbaile airgheadh agus síl seisean gur leis féin an t-airgeadh agus bhí an fhearg air agus chuaidh sé síos go dthí an áit a raibh an t-airgeadh agus fuair sé amhach go raibh an t-airgeadh ann acht is gearr go raibh sé beo bocht arist.
    Seán Ó Cioghain
    60
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Béal an Átha, Co. na Gaillimhe
  2. Scéal Grinn

Bhí fear ann fado agus cuala sé go raibh póta óir thíos faoí 'n talamh acht go raibh air i dtosach breith ar leipreachán.

Bhí fear ann fado agus cuala sé go raibh pota óir thíos faoí'n talamh acht go raibh air i dtosach breith ar leipreachán. Aon oidhche amháin chuaidh sé go dtí é agus chonnaich sé é na shuidhe ar an talamh agus a chasúr aige agus é a déanamh péire brógh. Rith an fear go dtí é agus dubhairt; "Tá tú i nghreim anois, ní sgaoilfeadh mé uaimh thú no go dthiubharfhadh tú dhom do phóta óir."
    Dubhairt an leipreachán leis annsin, "féac an mada sin béarfhadh sé ort."