Scoil: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (uimhir rolla 12945)

An Cartúr Caol, Co. na Gaillimhe
T. Ó Cuinn
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0062, Leathanach 0012a

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0062, Leathanach 0012a

1. Scéal Grinn (ar lean)

Bhí sean bhean bhocht ann fado agus bhí aon mhac amháin aice. Lá aonaigh bhí ann agus dubhairt sí léna mac a dul ar an aonach leis an mbó.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    adeir sé. Thugh sé don bhuachaill í agus dimthigh leis abhaile go sásta.
  2. Scéal Grinn

Fado an lá bhí Éireannach agus Sasanach ann agus bhí siad an mhór lé na chéile.

Fado an lá bhí Éireannach agus sasanach ann agus bhí siad an mhór lena chéile.Ba gearr gur caillead an sasanach agus suas leis go dtí gearaí na bhflaiteas.Bhí Naomh Pádraic ag an ngeara agus d'fiafraigh sé dó cá raibh sé ag dul.Táim ag iarraidh a dul go na flaiteas adeir an Sasanach.Ní féidir liom tú a leigint isteach adeir an Naomh.Dimigh an Sasanach leis no go tháinig sé go dtí an t-Éireannach agus dinnis sé an scéal go tiocfaidh mise ar do druim anois adeir an t-Éireannach agus béidir go leigfí isteach an beirt againn le chéile.Tá go maith adier an Sasanach agus suas leo aríst.Cá bhfuil tú ag dul adeir Naomh Peadar leis an Éireannach.Táim ag iarraidh a dul go na flaiteas ar seisesn.Is tig leat adeir an Naomh ach fág an t-asal taobh amuigh.
    Cáit Breathnach
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)