Scoil: Sailearna (Buachaillí)

Na hAille, Co. na Gaillimhe
M. Ó Catháin

1. Dúthaigh Sheóigeach
    Bhí fear láidir do mhuinntir Fhlaithbheartaigh 'in thighearna ar Baile Átha an Ríogh, Baile na h-Inse Uachtar Árd, Dúthaigh Sheóigeach agus na bailte siar ó Ghaillimh ins an tsean-aimsir. Ba fear an-tsaidhbhir é. Bhí beirt inghean aige agus chuireadh sé gach uile bhliadhain iad ag coláiste go Baile Átha Cliath. An bhliadhain seo bhí siad ag teacht abhaile ag caitheamh saoire na Nollag. An cárr a raibh siad a' teacht air tháinic daoine roimhe agus goideadh an inghín a b'óige. Ní raibh a fhios aige cé ghoid í. Chuartuigh sé ins chuile ait í acht a dubh ná a dath ná a tuairisg ní bhfuair sé agus b'éigín dó a shúil a thóigeáil di.
    Ins an am seo d'éirigh a
    Mícheál Ó Cearra