Scoil: Sailearna (Buachaillí)

Na hAille, Co. na Gaillimhe
M. Ó Catháin

1. Pota Óir
    Ins an am fadó nuair a bhí na Fianna i n-Éirinn deirtear go rabhadar ag leanacht námhad leó siar an bealach seo.
    Casadh sean-bhean leó ar an mbealach a bhí ag iarraidh iad a stopadh. Thugadar leo í ach ba ghearr gur sheas sise in a n- aghaidh agus dubhairt sí,
    "Seo é an ait a bhfuil fód mo bháis agus leáigh na bFiann ní chorróchaibh as seo mé." Bhí siadsan ag iarraidh í a thabhairt leo ach chinn sé ortha. D'fhágadar in a ndiaidh annsin í agus d'imthigheadar leó. Bhí sparán mór óir ar iomchar aice. Rinne sí poll síos san talamh agus leag sí buatais lán suas d'ór síos ann. Chuir sí draoidheacht ar an ór agus dubhairt
    Colm Ó Cúláin
    An Teach Mór, Co. na Gaillimhe