Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

Ar an leathanach seo

1. Bunuigheadh é roimh 1590. Bhí saighdiúirí Cloinne Riocaird ann nuair d'ionnsuigh Aodh Ó Domhnaill Caisleán Bhaile Locha Riach agus in áit cuidiú le na Gaill i mBaile Locha Riach as go bráth leo go Baile na Cille. Tugtar an "t-an Rith Bhaile na Cille" air.
  2. Tháinic láir is searrach draoidheachta aníos as loch Riach agus amach ar an mbán leo, Rugadh ar an Searrach le fear darbh ainm Maguidhir. I dtaidreamh cuireadh i niúl dó go mbeadh an tádh air dá gcoinnigheadh sé an searrach san dorchadas ar feadh 7 mblian agus go b'féadfadh sé rása ar bith a gnothachtáil. Ba bheag nach ndearna sé sin ach thárla go raibh na rasaí Chnoc Bharrúin ann lá amháin sula raibh na seacht mbliana istigh aige. Thug sé an searrach 'un na rasaí leis ach ní dhearna an seisean ach trí boc léim
    Prionnsíos Ó Conáin
    Seán Ó Siadháil