Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

Ar an leathanach seo

1. Tigearnaí Talmhan na háite seo, brad na Tigearnaí Talmhan na háite seo ná Ó Dálaigh, Clanriocard, agus runungdon brodh ar na daoine cíos aíoc gach blian. Chaitheadh na Tighearnaí Talmhan na daoine amach nuair nach mbeadh sé aca. Dá mbeadh deich gcaoraí ag duine beadh ar cuid dóib a thabhairt suas.
    Bí Tighearna Talmhan loch Garrmhann ar pháirc an larla agus bí sé ag a sliocht go dtí 1903. Bíodhsé ag céasadh na ndaoine castáil leis chor ar bith. Bí eagla comh mór sin ar na daoine gur íoc siad na rátaí gach blian.
    Mairéad Nic Giollarnátha
    Páirc an Iarla, Co. na Gaillimhe
    Seán Bharóid
    63
  2. Charles Maxwell was Landlord of Berroguc and one of cruelest that ever lived. He used to evict his tenants if they were one hour a past the day.
    Lord Cloncarty was Landlord for Sonnagh, Cahertrim and Ballinigrieve