Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

beag agus sgaoil sí leis an mbeithidheach. Ní raibh smig as.
    Shiubhal an bheirt le chéile go teach a' dlighe. B'eigean den Dálach a beith ag tabhairt fiadnuise in éadan a chliamhain. De réir cosamhalachta bhí an dlighe ag teacht anuas go trom ar Sheán.
    Thosaigh Abhchóide Sheáin len a chuid ceist.
    Ní rabh ach fochal amháin as a bhéal nuair a d'amarc gach uile duine a rabh i láthair air. Caidé b' sgéal dó? Bféidir a óige. Bféidir nár bh'eadh. "Is maith an sgéaluidhe an aimsir." Tcidhfidh muid.
    "Ar thug an fear seo" arsan Abhchóide, "or duit nuair a phós se do ingean?" Thug. "Cad tuige" arsa sise. D'innis sé dí. "Nár cheannuigh sé í. Cheannui[gh] ar dhóig.
    Maith go leór, ar cheannuigh mise beithidheach uait maidín indiú. Cheannuigh go cinnte. Caidé rinne mé leis. Mharbh tú é. Nach raibh cea[d] agam. Bhí ar n dóighe. Tuige nach mbeadh cead ag an duine seo, rud ar bith na mhian leis a adhéanamh. [!]
    Níl mé ag congbháil sin uaidh." Tá" arsa fear a' dlighe. "Mar dubhairt tusa cheana féin, ceannuigh sé do inghean agus de réir gach uile chineá[l] do dlighthe is leis féin í. Nach headh. Is eadh" arsa Dálach, agus leis sin chaill se an cás.
    AT0890: A Pound of Flesh
    Prionnsíos Ó Chonáin