Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aige go raibh sí ina h-éadaire. Bhí a shaith anois aige. Tháinic an Chailleach fá dhéin an bhosca cúpla lá in a dhiaidh sin.
    Nuair a chuaidh an caiptín ar bórd, d'innis sé an sgéal do Sheán agus tháinic sé abhaile agus é ar mire leis an bhfeirg. Thug sé amach a bhean agus chaith sé san abhainn í. D'imthigh seisean.
    Níor báitheadh í. Tháinic sí isteach le tárrtáil crainn, ach d'fág sí eisean agus d'fhastuigh sí. Chuala an Dálach an sgéal agus nuair nach raibh a fear ábalta innse dó cá n deachaidh sí caitheadh isteach san bpriosún, agus ar ball tugadh oscomhair a' dligheadh é.
    Chuala a bhean é agus diarr sí ar a máistir an dtiubhradh sé culaith fir dí, agus dubhairt sé go dtiubhradh. Ghléas sí í féin i gculaith an fhir agus ní aithneochadh aoinne í. Ar siubhal léithí chuig teach na cúirte. Cé casadh duithe acht a h athair. Níor aithn seisean í.
    "Bhfuil fhios agat" arsa sise leis, "cách a bhfuil beithidheach le díol aige. Níl fhios" ar seisean "bféidir go n déanfadh an ceann seo gnoithe duit. Níl mórán maith ann ach is fearr é na a beith folamh. Cé méad? H innsigheadh dúithe. In diaidh tamailt ag cur leis agus ag baint dó, rinneadh an margadh. Ní luaithe rinneadh ná tharraing sí guna
    AT0890: A Pound of Flesh
    Prionnsíos Ó Chonáin