Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

cheannuigh do cuid talaimh." Cuaidh agus fuair siad míle fáilte uaidh, agus dfan siad aige trí mhí.
    Is doiche go raibh siad a' eirigh rud beag náirighthe ag fanacht chomh-fada leis agus d'imthigh siad ag iarraidh fásta. D'fhástuigh an bheirt. Bhí an fear in a thiománaidhe ag rí agus an bhean ag tabhairt aire den bhanrioghan ag cur éadaigh uirrí agus a mbaint duithe.
    Bhí go maith agus cha raibh go holc. D'fan siad annsin tamalt. Lá amháin bhí an fear agus an rí amuigh agus chuir an rí ceist air an raibh aithne aige ar an mhnaoí a bhí ag freastail ar an mbanrioghan. Dubhairt seisean go raibh, agus d'innis sé an sgéal dó ó tús go deireadh. Bhal arsa an rí tá tú fada go leór agam. Bheirfidh mise duit an oiread óir is a cheannóchas do chuid talaimh ar ais aríst.
    Fuair Seán óg an tairgead agus cheannuigh sé a áit fhéin ar ais. Mhair an lanamhain go socamhaileach annseo, agus i gcionn tamailt bhronn Dia ortha mac óg.
    "Rachaidh mise" arsa Sean, lá, "chuig an rí go dtabharaidh muid ár seacht mbeannachtaí dó fá choinne an oillmaithis a rinne sé. Chuaidh ach bhí an rí ar shuibhail Bhí sé ag baint faoí i Lundain fán am seo. Dimthigh Seán in a dhiaidh go innseochadh sé an sgéal dó.
    AT0890: A Pound of Flesh
    Prionnsíos Ó Chonáin