Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

1. Ait Ainmneacha.
    Mornín finn, páirc na srutháin, leabaidh na bhfear mhór, cnoc breac, cnoc bán, poill na muice, cnoc an aifreann, póill a mhála, páirc an tarbh, cróite óir, calla tobair, paírc na mbaísín, paírc na droichead, cnoc an aiteann, paírc na raithnigh, garraidh bán, garraidh árd, poill na h-abhanna riasg na bhfiann, criom ruadh, puirtín salach, páirc na claig, lisín na lín, an ubhall gort.
    Paírc Mullbheithil tugtar sin air mar teach do bhí ann fadó agus Mullbheaitil ainm na daoine do bhí ann, Páirc an thriantán mar tá cuma thriantán ar an páirc sin.
    Paírc Pheadar mar bhí Sean duine in a chomnuidhe ann fiadó agus Peadar a t-ainm do bhí air. An creag, an riasg, cnoc ruadh, pairc tobair a phuirt, doire na muice, paírc an Ár, cnoc an toir, paírc céel mar bhí reilg ann fadó. Paírc an clampar, cnoc an tme, paírc an larla.