Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

Ar an leathanach seo

1. "Is cuimnigheann liom go maith é. Theighead Mac Cuaga go Luimneach igcóir lo'd mhin bhuidhe. Gnidhtí brachán tanaidhe dí agus tugtaoí saspán dí do gach páisde agus mug mór dí i gcanna ag dul abhaile dó.
    Tráthnóna amháin tugadh saspán dí dúinn agus h ob go bhfuair muid ar fad bás - bhí sé co lobhtha sin.
    Ba nimhneach diabhalta an máighistir céudna - bhí mé 11 bhliain san am."
    (Baintreabhach Furlong)
    1. am
    Baintreach Furlong
    Baineann
  2. "Lá de na laethibh dá raibh Smith O'Brien ar a theicheadh thainig sé go Cillíní Díoma. An Domhnach bhí ann agus chuaidh sé isteach sa seípéal - ní raibh ann ach sgioból - sean sgoil an ghorta tá's agat.
    Chuala saighdiúiri Bhaile Locha Riach go raibh sa cheanntar. B'eigean do' imtheacht treasna na bportach amach Botha Buidhe ag déanamh ar Óran. Chuala mé gur dhéaluigh sé uatha i riocht sagairt."