Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

1. Geibhtear bata de fhuinnseóg agus lúbtar é.
    Ceangailtear an dá críoc le saileóg. Geibhtear cúpla saileóg annsin chun na h-easna a dhéanamh. Geibhtear cúpla saileóg eile agus snaoimtear isteach is amach tríd na h-easna íad go dtí go mbíonn se ar fad clúadaighthe. Gearrtar na giotaí a bhíonn ro-fhada de agus annsin bíonn sé críocnuighthe.
    (Cionnus déantar clíabh.)
    Geibhtear dha shaileóg déag agus saithtear síos in a bréiri íad ins an talamh.Geibhtear saileóga ele agus lubtar isteach is amach íad tríd na h-easnaí go dtí go mbíonn sé clúadaighthe. Lubtar na giota fada agus snaoimtear tríd a cheile íad chun an tóin a dhéanamh. Geibhtear cúpla saileóg agus castar íad le chéile chun na lámha a dhéanamh agus annsin bíonn sé críochnuighthe.
    Breandán Ó Muinneacháin
    Seán Ó Siadhail