Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

Ar an leathanach seo

1. I) Ag cuir gríosach faoí an choinneóg roimh an maistreadh a dhéanadh. An caoí nach feidir le aoine an t-im a thogáil uait.
    II) Ag dul amach ag bleagh bó duine eile maidin Bealtaine. Chun an t-im agus an bainne a thogáil ón duine sin.
    III) Ag cuir cúpla grain salann i do phoca ag dul ar sochraid.
    IIII) Dhá chois de bó marbh a fhágháil agus ag cuir suas ins na taoibheithgáin iad nuair a bheadh na beithe ag fágháil bhais ort.
    5) Laimh de coirce as an gruach a chuir suas ar taoibheithgam oidhche Fheile Bhrighde agus a chuir isteach san shíol roimh an síol sin a chuir san Earrach.
    6) Ubh ghé a chuir i bpairc duine eile in a mbeadh na fataí cuire aige chun na fataí a fhágháil duit féin.
    7) Ag lasadh teine i lár an bothar oidhche Bealtaine.
    Caitlín Ní Chonnaire