Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

Ar an leathanach seo

1. Tógamaois anuas andoras agus D'Fágamois ar an urláré agus suidead Duine ag gac ceann agus an flainnín isthig idir na cora acu. Caithi sobal múnach fuictha aran bflainnín g agus ba minic anuas ar nacosa agus sin an áith ambíod an cicáib.
    (Dá mbead olc agat cuige thógfá docor agus anuas ar a cuid ladar co throm is d'féadfá)
    Builíní ir Bláthac is Braon Dín Iad - Luaó Srothair ÁR n-oidce
  2. Connaic mé an líon ag fás. ScuthcHaíl mo máthair é lrisan i lis that éis thógáil ar an bpoué. Suidéad sí siós agus coinnigead sí an líom aran bfidéal agus an ceirthlín in a láim.
  3. Ní bainead na sean Daoine úsáid ar na sgorlb.
    D'Fuagalad siad an thuge. Bíod fear amuig agus an "Cailleac Tuighe leis agus an duine eile istigh. Cuireadh Fear aca anthfuaíad fríd sgraitheanna agus [?]- agus an fear istigh cuiread sé amach arist í - (An tsnáthad - píosa mór D'iarann agus cró air." Ta' ceann acu ag Seán Ó'Ceítinn - Doire na Muice)