Scoil: Caisleán Uí Dhálaigh (uimhir rolla 4509)

An Corrbhaile, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Croithín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dá dtiocfhadh cat bán insteach bheadh am míádh ort. Dá mbeadh daoine ag dul ag tosnúghadh oibre thosnóthadh síad é ar Dé haoine, mar tá sé ráidhte go mbeadh an tádh ar annsin. Dá gcuirfheá d-éadaigh ort mí cheart ar maidin, ní ceart íad a bhaint díot arís agus íad a chuir ort í gceart. Sá bhfuighfheá crúdh capaill agus trí táirní ann, tá sé ráidthe gur ceart é a choingbhál, mar go mbeadh an tádh ort. Dá mbeadh gránaín salann in do phóca agat san oidhche i cheapadh na sidheóga tú. Tá sé ráidthe dá deagfhadh pásde chun an saoghail ar úair an dó dhéag san oidhche, bheadh an páisde sin ag na sídeóga.
    Dá bhfeichfheá aon snag breac bheadh an míádh ort, agus dá bhfeicfheá dhá shnag breac bheadh an tádh ort. An chad a bhfeicfheá, dá mbeadh an cheann tionntuighe dhuit bheadh an tádh ort, agus dá mbeadh a dhrui, toinntuighedhuit bheadh an míádh ort. Dá dtuitfhadh splant as an teine thiocfhadh strainséaraí agus dá dhtógfá suas é ní thiocfhadh síad chor ar bith. Dá mbeadh an coilleach ag glaodhachsan oidhche roimh an dó dhéag, tá sé ráidhte go mbíonn an diabhal sa teach sin. Dá gcuirfheáéadach dear thart ar ruball na
    Seán Ó Muirighithe