Scoil: Caisleán Uí Dhálaigh (uimhir rolla 4509)

An Corrbhaile, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Croithín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fad. Bhí a súil dúnta lé sé mí roimhe sin. Chuaidh sí go dtí an tobar agus rinne sí gach rud a bhí lé déanamh ahus thánaig biseach uirrí. Fuar cúpla cailíní eile biseach ann freisin. Tá fithile agus neantóga ag fás thart ar an d-tobar anois achi ina dhiafh sin féin tá an tobar lé feiceál ann go fóil agus tá an t-uisge beannuighthe ann freisin. Tá áit geartha anach i g-cloich ann, ann a mbíodh an t-uisge beannuighthe acú fadó. Tá sé go han dheas freisin. Tá sé raidhte go raibh baile úeartan ar an m-baile is mo sa g-ceanntar seo fadó agus go raibh suas agus anuas lé dó céad tighthe ann. Is áit ann cáileamhail ar fad Úeartan.
    Bhí ann cháil ar an áit go d-tánaig muinntir Pirsse - cuid de shaighdúirí Cromail go dtí "Roxboro" san áit seo. Bhiodar ina g-comhnuidhe annseo go dtí 1022 agus are feadh an ama sin rinneadar gach rud ar féidir leó. Droch mheas a chatheamh ar Úeartan agus ar na nósaí ar bhain leis. Chuir siad lé gach rud maith. Chuir siad teach sgoile ar bun san áit agus bí go leór "Soupers" thart annsro. De bhárr seo stad na daoine ag dul go dtí an tobar agus anoir níl aoinne ag dul ann.
    Fuaras an sgéal seo ó máthair mór Peigí Nic Aodhagáim sean bean atá ina cómhnuidhe i n-Úeartain, Caisleán Uí Dhálaigh, Baile-Locha Ríach.
    Catailín Ní Múirighathe,
    Catailín Ní Mhúirighithe