Scoil: Caisleán Uí Dhálaigh (uimhir rolla 4509)

An Corrbhaile, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Croithín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an g-ceann eile. Seo í an áit ann a cuirtear na páisdí a gheobanns bás roimh iad a beirth baisríghthe agus tá eólas agam ar bheirt atá curtha ann. Tá dhá leic mhóra fhada ann freisin.
    An rud is fearr atá ann sin í an tobar beannuighthe. Sa t-sean aimsir deirtear go raibh clú and cáil ar an d-tobar seo. Thiofadh na daoine annsin lá amháin sa m-bliain lé paidreacha a rádh agus onóir a thabhairt don naomh iongan-tach seo. Bhí aon lá amháin fághtha amach san bliain acú lé haghaidh na h-oibre sin. Thiodfadh siad annsin agus bhearfadh siad bláthanna deasa ó gach saghas agus gach saghas rudaí deasa leó leis an d-tobar agus and séipéal a dheisiú.
    Choinnigh na daoine suas an ghnás seo agus téigeeann siad annsin i g-cómhnhuidhe. Deirtear go bfhuil an tobar seo go han mhaith chun súilí tinne a leigheasughadh. Daoine ar bir atá súilí tinne acú má théigeann siad annsin tagamh biseach orra. Caithfidh tú a dhul ann ago do súilí a nígheadh san uisge beanmuighthe. Annsin caithfidh tú paidreacha a rá agus caithfidh tú maoí g-cúiart do thabhairt ar an áit lá tarús lae sul a béas tú níos fearr.
    Tá aithne agam ar bean sa g-ceanntar seo agus by súil tinn aici. Bí sí go han dhona ar
    Catailín Ní Mhúirighithe