Scoil: An Clochar, Port Omna

Port Omna, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Lorcáin

is maith leat léithi".
    Bhí gabhairín ag Síghle agus nuair a chuaidh sí go dtí an siopa chun smeura dubha a cheannach, do lean an gabhairín í. Do thug sí a chuid féin do'n ghabairín agus dubhairt sí leis "A ghabhairín! a ghabhairín! Téir abhaile agus leig dom mo smeura dubha deasa a d'ithe."
    "Ní rachaidh mé" ars an gabhairín
    2
    Chonnaic sí madra agus dubhairt sí "A mhadra, a mhadra, beir ar an ngadhairín, mar ní raghadh sé abhaile chun a leigint dom mo smeura dubha deasa a d'ithe.
    "Ní bheárfaidh mé" ars' an madra.
    3
    Chonnaic sí bata agus dubhairt sí "A bhata! a bhata, buail an madra, mar ní bheurfadh sé ar an ngabhairín, agus
    AT2030: The Old Woman and her Pig