Scoil: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Cinn Mhara, Co. na Gaillimhe
Siúr M. Bernadette

1. Rud lúacmhar í bhfolach
    Is beag baile nó sráid bhaile in Éirinn nac bhfuil a dhótain rudaí í bhfolac in áit éigin agus deirtear gurb íad na Loclannaigh a chuir annsin íad.
    Núair a bhí na Loclannaigh in Éirinn dheineadar scrios mór ar na Seipéil agus ar na caisleanáibh agus thugadar gach rud a fúaireadar ionnta leó. Thugadar leabhair agus éadaigh a caitheann an sagairt leó agus chuireadar í bhfolac ar fud na n-áit íad. Thugadar ór leó ó na caisleánaibh agus dheineadar an rud céadhna leis.
    Deirtear go bhfuil rud í bhfolac í mbaile an chláir, í bparóisde baile an doirin, í gConndaé na Gaillimhe, acht níl fíos ag na daoine cén áit in a bhfuil sé curtha. Tá an sgéal
    Maigréad Ní Riógaín
    Pádruig Ó Laoighre