Scoil: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Cinn Mhara, Co. na Gaillimhe
Siúr M. Bernadette

1. Aire na n-Ainmhidhthe Tighis
    Níl aon fheirm ag m'athair ach tá feirm mhaith mhór ag m'aintin. Tá a lán ainmidhe aici mar ba, caoirigh, mucha, cearca, coileach agus sicíní, cearc, tá lachain, bárdal agus lachain óga, tá géanna agus gandal agus goislíní. Agus uaireanta bíonn turcaithe á reamrú i gcóir margaí na nodlag. Tá capall aici freisin. 'Sé an t-ainm atá ar an gcapall ná "Fanny". Stábla a tugtar ar tigh an chapail[l.] Tá an stábla níos deise ná teach aon ainmhidhe eile. Tigh mór iseadh é.
    Cro na mbó a tugtar ar tigh na mbó. Nuair a bhíonn na ba ag dul isteach nó amach sa bhpairc déireann sí thó, thó agus deireann sí an rud céadna dos
    Cáitlín Ní Fhallamhain
    Padraig Ó Fhallamhain