Scoil: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Cinn Mhara, Co. na Gaillimhe
Siúr M. Bernadette

Ar an leathanach seo

1. Fado bhí a lán fear tréanmhar in Éirinn. Bíodí i gcomhnuidhe ag rith. Bhí fir treánmhar i gCinn Mara, leís mar fádho bhí fear amhaín ann a bhí indan rith níos mire na aon fhear eile. Tomás Ó Riaín an t-ainm atha air. Bhí a lán rasánna le rith aige amanna in diaidh capaill acht béádh na chapaill níos mirr na an fear. Is minic a bíodh sé ag rith in-agaidh fir agus is minich a bíodh an bhuaidh aige. Bhí an fear sin ana-mhaith acun beith ag truslóg tár cláidhe.
    Bhí a lan daoine ins an páirch agus é ag feacainn ar na rasanna. Do rith Tomas aon mhile agus do thúg sé cun é
    Críos Ní Riain
    Padhraigh Ó Laoghaire