Scoil: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Cinn Mhara, Co. na Gaillimhe
Siúr M. Bernadette

Ar an leathanach seo

1. Oidhche amháin bhí fear ó Cinn Mhara ag teacht abhaile ó Gaillimh. Bhí capall agus cairt aige. Nuair a tháinig sé cómh fada le Crúchán an Boicht léim mada mór dubh isteach an gcáirt. Is ar éigin a bhí an capall andhan an cáirt a tarraingt. Bhí meàádhchán mór ar an gcárr. Bhí an fear ag cur alluis agus bhí an capall ag cur alluis agus ag dul i laige. Nuair a tháinigeadar cómh fada le tobar naomh Cholmain i nDun Guaire, léim an mada amach as an cháirt agus d'imthigh sé as radharc. Deirtear nach féidir d'aon sidheóg dul tar uisce. Tamaillín beag ina dhiaidh sin fuair an fear agus an capall bás. Deirtear gur tógadh na sidheóga iad
    Irín Ní Sheacneasaig
    Máighread Ní Sheacneasaig