Scoil: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Cinn Mhara, Co. na Gaillimhe
Siúr M. Bernadette

'Sé Baile Bránagáin mo ceanntar dhúthchas. Tá sé suidhthe tuair is leath mhíle ó gCinn Mhara agus tá Cinn Mhara suidhthe i mBáruin Cill Tartán. Bhí tuairim is fiche de clann in a gcomhnuidhe ann fadó agus níl ann anois ach ocht de clann. Tighthe cinn slinne atá ann.
    Uair amháin bhí a lán duine in gcomhuidhe sa mbaile de chlann Uí Bhranagáin agus sé an t-ainm a bhí ortha ná Bhranagán sin é an fath gur tughthar Baile de clann Uí Bhranagáin. Tá bean in a comhnuidhe ann agus tá sí seachtmadh is a naoi blian d'aois. Tá gaedhilge ana mhaith aice agus tá sí indan sgéal a innsint i mbearla nó i ngaedhilg. Sé an t-ainm atá ar an mhnaoi ná Bean Uí Fhallamhain.
    Níl le feiscint des na tigthe
    Baile Uí Bhranagáin, Co. na Gaillimhe