Scoil: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Cinn Mhara, Co. na Gaillimhe
Siúr M. Bernadette

Ar an leathanach seo

1. Tá aithne agam ar fhear agus tá sé go h-an mhaith cun rith. Michéal Ó Buarca atá mar ainm air. Tá sé in a chomhnuidhe i gCéib Nua i gCo. an Chláir agus tá gCéib Nua tuairim is cuigh mhile ó Cinn Mhara. Bhíonn sé ag rith in Innis cúpla uair gach blían agus ritheann sé i mBaile Atá Cliath agus in áiteanna eile i bhfadh ó bhaile uair sa mblian. Rith sé i Muileann Cearr an blian seó caithte agus d'éirigh leis go bréagh. Fuair sé bonn ór mar duais. Bhí a lán fear as an airm (?) ag rith in a choinne acht d'éirigh leis go bréagh. Bhí trí gearr iarainn ceithre troighthe go leith agus bhí ortha iad a léimrigh agus bhí poll agus é lán d'uisge ar taob de'n geata agus b'éigin dóibh an geata agus an poll a léimhrigh le cheile. Thuit cupla duine isteach san bpoll agus
    Cáitlín Ní Fhallamhain
    Cáitlín Ní Fathaigh