Scoil: Clochar na Trócaire, Cinn Mhara

Cinn Mhara, Co. na Gaillimhe
Siúracha na Trócaire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    freisin. Nuair a bhíonn na caoirigh thuas ar bhárr cnuic bíonn aimsear bréagh againn agus nuair a thagann siad anuas bíonn droch-aimsear ag teacht Tagann na féithidí síos in aice na talmhan nuair a bhíonn an bháisteach ag teacht agus tagann an smolach síos 'n a ndiaidh agus bíonn siad ag eitilt i ngar do'n dtalamh.
    Bíonn dath gorm ar an spéir nuair a bhíonn an aimsear bréagh agus nuair a chifeá na gcnoc i ngar dhuit. Nuair a éirigheann an déanach de na bóithre bíonn an bháisteach ag teacht. Tuiteann an suidhthe nuair a bhíonn an báisteach ag teacht freisin. Bíonn fhios ag na h-éanlaithe agus ag na h-eisg nuair a bhíonn an bháisteach ag teacht.
    Úna Ní Móráin
    Parthaláin Ó Mhóráin