School: Clochar na Trócaire, Cinn Mhara

Cinn Mhara, Co. na Gaillimhe
Siúracha na Trócaire

1. (continued from previous page)
    muinntear an cheanntar bíadh dóibh. Tugann na daoine déirce dóib freisin mar sean-éadaigh, airgead nó sean píosaí miotail chun earraí miotail do dhéanamh. Is amhlaidh á theighid thar tincheall í gcáranna. Bíonn adhbhair teine ag na giofóga ins na carraístí á bhíonn acú. Teigheann na giofóga thar timcheall in á n-aonar. Teigheann na tinnéirí thar tímcheall é bplódaibh.
    Bíonn dream donrabáin ag dul thar timcheall mo cheanntair níos minic ná aon dream eile. Tagann an dream sin go dtí mo cheanntar núair bíonn lúth - cleasanna ann, nó lá aonaigh nó lá féile. Teighid thar timcheall an bhaile ag bailiú airgid ón na daoine á bíonn ag féachaint ar na lúth cleasanna.
    Insigheann cuid acú sgéalta agus tugaid núaidheacht ó áiteanna eile. Bailigheann muinntir an cheanntar thar timcheall ortha agus eistighid leó. Is minich á bhíonn bréaga á innsint acú acht bíonn an fhirinne acú freisin. Bíonn
    Padhraig Ó Laoghaire
    Oibrí