Scoil: Cill Éinne (Killina) (uimhir rolla 12818)

Cill Eithne Thoir, Co. na Gaillimhe
Máire C. Ní Ghríobhtha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ullamh dóibh agus nuair bhíodar ar tigh suidh isteach chuige tar éis altú roimh bidh a rádh dubhairt Guaire na féile go mba mhór an truagh é nach raibh na soghluistí go léir duine bocht ochrach. Ní raibh an focal ach as a bhéal nuair d’éirigh na miasa dé’n mbórd, agus amach leo tríd na fuinneóige agus iad ag eiteall san aer. Amach leis na sealgairí in-a ndiaidh. Chuadar ag marcuigheacht ar a gcapall agus amach leo ar fuid na tuaithe ag leanamhaint na mias go dtí gur shoicheadar Gleann an áit i na raibh Mhic Duaich agus a buachaill bocht ag clamhsán fáth nach raibh soghluistí deasa aca le n-ithe tar eis a bheirt ag troscadh i rith na Carghaoise.
    Mar fhreagair do phaidir Mhic Duaich ar son an bhuachalla tháinig na miasa síos nuair a shroicheadar Gleann, agus d’ith an beirt a sáith. Níor fhéaduigh Guaire agus a chomráduidhe theacht chuca ám go raibh siad réidh mar greamuigheadh crúidhte na gcapall dho’n a carraigreacha. Ta rian na crúidte ortha fós agus tá rian na bplátaí ann freisin go dtí an lá indiú.
    Nuair ó fhéad na capaill dul ar aghaidh arís isteach le rí Guaire chuig Colmán agus chuir sé cainnt air. Tríd an seanchais go léir fritheadh amach gur col-cheathair a bhí ionnta. D’iarr Guaire ar an naomh a theacht amach agus go dtabharfadh se talamh chun teampuill a bhunadh, dó. D’aontuigh an naomh leis agus thóg sé na teampuill ag áit in-aice le Gort Inse Guaire agus tugtar Cill-Mhic-Duaich go mbudh é sin an áit a mba mhaith le Dia na n-eaglaisí a thógáil ná seo:- Pé áit a dtuitfeadh crios Colmáin b’shin é suidhe cheart na n-eaglais.
    Cáit Ní Rálf
    Cathair Chonnaidh, Co. na Gaillimhe