Scoil: Cill Éinne (Killina) (uimhir rolla 12818)

Cill Eithne Thoir, Co. na Gaillimhe
Máire C. Ní Ghríobhtha

Ar an leathanach seo

1. Bhí sgata cailíní ag dul thar leasa lá i gCathar Con. Chualadar mar bhéadh duine ag déanamh cuiginne istigh san lios. D’iarr ceann des na cailínibh deoch oí’n bláthach agus ar an bpoinnte cad do fágadh os a comhair acht mug bláthaighe. Do scannruigh sí agus níor ól sí an bháinne. Annsin tugadh buille beag ar an leiceann dí. Dubhradh go bhfuair sí bas tamall ghearr in-a dhiaidh sin. Na céadta bliadhain ó shoin iseadh thuit an rud seo amach. Deireann daoine na háite seo nach cheart d’aoinne uirlísí stáin nó iarainn a thabhairt amach as an teach agus cuigeann dá dhéanamh.
    Tráthnóna fóghmhair nó cloch i bpoll móna
    An rud a théigheanns fada teigheann sé saor