Scoil: Dubhras (uimhir rolla 6319)

Dúros, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Mearacháin

Bhí mac ag Brian Boru agus bhí capall aige . . .

Bhí mac ag Brian Boru agus bhí capall aige agus d'fhéadfadh sé theacht suas leis an ngaoith [lá amha] agus a fhéadfadh a dhul tré áon aít. Lá amháin chuaidh sé treasna loch agus tháinic sé go tír na n-Óg.
    Chonnaic sé cailín agus bheannaigh sé dí. agus thosuigh sí ag gáirídhe faoi.
    Tháinic sé anuas ó'n gcapall agus thosuigh sé ag tabhairt "Túirne Mháire" dí acht ní raibh áon mhaith ann.
    Rug sé ar biorach a bhí inaice leis agus thosuigh sé dhá sáitheadh isteach in-a lorga agus in-a chlár éadan acht ní raibh mhaith ann. Rug sé uirri [D'imthigh sé leis ag] annsin agus cheangal sé do chrann í.
    Bhí sé ag imtheacht leis annsin go bhfaca sé bhean ag caoineadh agus d'fhíarr sé céard a bhí uirri agus dubhairt sise go raibh fathach san tír agus go raibh sé ag marbhadh cailíní óga na tíre agus go raibh sé chun a h-inghean aonrac féin a mharbhadh an oidhche sin.
    Dubhairt an buachaill "ó ná bac leis socróchadh mise an cás sin roimh maidin."