Scoil: Béal Átha Gearr

Béal Átha Ghártha, Co. na Gaillimhe
Labhrás Ó Síoráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    is nach leigidis do imteacht. D'fan sé ag léígeadh ar feadh leath uaire agus bhí na capaill indhonn é a iomchair.
  2. After Sam Rurks death the Irish fled back across the bog and many were killed and swallowed up in it Some of the English were also killed A few years ago men were cutting turf and they discovered a stirrip and a horseshoe of grandeur The old people say it was Sam Rurke horse which had been swallowed up There is a big white thorn bush which is called Sam Rurke bush that he met his death Every year since 1691 the people come to see his bush. They often put pieces of cloth and pins on the bush.
  3. Ta sliabh beag timcheall ocht míle ó mo áit comhnuidhe ar a dtugtar Sliabh Mhuire. Uair amháin bhí "Ridirí na Craoibhe Ruaidhe ag troid in aghaidh na gConnachtach agus thosuigh na Ridirí na Craoibhe Ruaidhe ag teicheadh. Nuair a shrois siad an sliabh sin
    Teangacha
    Séamus Ó Caomhánaigh