Scoil: Béal Átha Gearr

Béal Átha Ghártha, Co. na Gaillimhe
Labhrás Ó Síoráin

Ar an leathanach seo

1. Fuair Séamus Ó Caomhanaigh an sgéal seo óna athair atá i mBéal an Átha Mhóir agus a chomhnuigh ann ó rugadh é. Tá sé 52 bhlian d'aois.
    Tá áit darb ainm Baile Bán nach bhfuil i bhfad uaim. Bhí tíghearna talmhan darn ainm Mathghamhain ann. Thug sé fuath an-mhór do na h-Éireannaigh. Go minic déanfad sé na h-Éireannaigh a chur amach as a gcuid talmhan, an cíos a bheith acu nó gan cíos a bheith acu. Fuair sé bás annsin. Tá sean-teampuill ann agus bhí sagart ann. Do théigheadh na daoine ar Aifreann annsin sul ar cuireadh an ceann eile ar bun. Roimh bás don tighearna talmhan bhí sé ag troid i gcomhnuidhe leis an sagart agus ag iarraidh chun é a chur faoi cois acht níor éirigh leis. Do cuiredadh Mathghamhain isteach i gcóiste agus cuireadah capaill dá iomchar acht ní raibh siad indonn é a thabhairt. Chuir siad fios ar an Protásúnach Minister. Tháinig sé agus thosuigh sé ag léigheadh acht ní raibh na capaill indonn é a thabhairt. An t-athair Liam Mac Samhrain a bhí ann fear an-mhaith a bhí ann. An chéad rud a dubhairt sé ná go raibh an méid sin de diubhailíocht ann
    Séamus Ó Caomhanaigh
    Droichead Bhéal an Átha Móir, Co. na Gaillimhe