Scoil: Béal Átha Gearr

Béal Átha Ghártha, Co. na Gaillimhe
Labhrás Ó Síoráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    to come from under the stone which covers the grave and it used to go down to a ford in the river. Sometimes it used to stand at the ford and sometimes it ran from the ford to the grave and from the grave to the ford so furiously that it frightened many people. From this light the village was called Balinlass according to some people.
    […]
    Bhí Baile Deas compóirteamhail nach bhfuil i bhfad uaim. Sé an t ainm a bhí air ná Sean Baile Mor acht níl aon baile ann anois. Do bhí a lán Éireannach in a gcomhnuidhe san mbaile. Bhí airm beag ann chun an áit do cosaint in aghaidh na námhadh agus go minic déanfaidís comacht Sasannach a briseadh
    Tar-éis tamaill d’ionnsuidhe na Sasannaigh é. Gabh siad é. Bhí fuath chómh mór sin acú ar an áit sin is gur mharbhuigheadar agus briseadar gach rud a bhí ann. Do chuireadar coill ann in ionad an baile agus tá sé ann o shoin i leith.
    Séamus Ó Caomhánaigh
    Droichead Bhéal an Átha Móir, Co. na Gaillimhe