Scoil: Castlegrove (uimhir rolla 15475)

Garrán an Chaisleáin Thoir, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Conaill

1. "Ná mol luath ar eagla go gcainfheá mall"
    Lá ammháin bhí Sagart i gCill Connla ag siubhal dó féin nuair a bhuail bean sa gcommharsanacht leis. Pósadh mac an mná seo cúpla mí roimhe sin agus bí an cailín ag troid. Bhí fhios sin ag an Sagart agus d'fíafruigh sé dí cé'n sórt bean a fúair a mac. O ar sise cailín nios cneasta ná í níor chonnaiceas riamh. "Ná moll luath ar eagla go gcainfheá mall" ar seisean.

2) Lá eile bhí Sagart ag siubhal i gConnamara agus a cas leis acht buachaill óg agus é ag bualadh asail gan trócaire. Cé'n fáth go bhfuil tú ag déanamh é sin, ars an Sagart, nach bhfuil fhios agat gur ar asal a chuaidh ár Slanuightheóir cuig Jerusalem. Tuigim ars an buachaill ach dá mbéadh asal mar seo, Jerusalem ní feicfheadh sé go deo.

3) Gold is no balm to a wounded spirit.

4) Beware of one who standeth still and looketh like a sleeper for where the water runs the smoother, there it lies the deeper.
    Mary Mooney
    Cill Chonla, Co. na Gaillimhe