Scoil: An Garán

An Garrán, Co. na Gaillimhe
Seán Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Coinnigheann na daoine atá i n-a gcomhnuidhe san áit seo a lán ainmhidhthe. Coinnigheann siad dhá bhuin bainne de ghnáth. Coinnigheann siad muca,cadraigh, beithidith, capaill, gabhair, madadh, cearca, coiligh, lachain, turcaí agus cait. 'Sé an fáth go gcoinnigheann siad na ba bainne na chun go mbeadh bainne, im, agus bláthach aca. Coinnigheain siad na muca le iad a reaamhradh agus nuair a bhíonn siad reamhur díolann siad iad. Nuair a bhíonn na muca tinn tugann siad moireachaibh dóibh agus leighiseann na maoireacaibh iad. Coinnigheann na feilmeóirí go leór ainmhidhthe 'san bhfeirm. Coinnigheann siad go leór caoireach agus beithidhigh. Bíonn go leór bó bainne aca. Déanann siad tighthe do na ba bainne
    Peadar Ó Finn
    An Trian Láir, Co. na Gaillimhe