Scoil: Naomh Breandán, Gaillimh

Gaillimh, Co. na Gaillimhe
T. Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean lanamhain fadó le linn an droch shaoghail. Bhí sias an-bocht (ar) agus bhí an saoghal go dona ar fad aca.
    Mhair an lanamhain in aoinfeacht i dteachaín beag agus bhí a saoghal ag eirghe an dona. Ní raibh aon Giollacht acu. Bhí ocras ag tigheacht ar a tseanbheanín. Dubhairt sí le'n a fear nach seasfadh sí i bhfad eile leis an ocras. "Ah" adeir a'fear "is goire cabhair Dé ná an doras."
    Thosuigh an bhean ag siubhal thart ar fud a'tighe. Ní raibh son ceo aice a d'íosfadh sé. "Tá an doras annsin anois a Phatch agus níl cabhair Dé níos goire dúinn."
    Dún fo bhéal "Is goire Dé na an doras."
    Thosuigh sí ag siubhail thart ar fud a'tigh agus í ag féachaint thart uirthi. "Suidh síos" adeir sé nár dubhairt mé cheana gur goire cabhair Dé ná an doras. Bi an lá sin caithte agus tháinic lá ar na bháirnach agus bhí an tseanbheanín ag eirghe lag leis an ocras
    T. Mac Eochaidh
    Máirtín 'ac Cúlshléibhe