Scoil: Naomh Breandán, Gaillimh

Gaillimh, Co. na Gaillimhe
T. Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí Beannchor in-a fhear cómh maith's bhí in-a thír ar pastime ar bith agus casadh an diabhal leis an lá seo. "Bhel, a Bheannchair" adeir a' diabhal "tá tú in d'fear mhaith agus an cháin ort sa thír seo." "Bheitheá in d fhear fá dhá chomh maith is 'tá tú ma gheallann tú domsa go dtiocfaidh tú liom fá cheann bliadhain 's lá"
    "Geallfad" adeir Beannchair "acht go gcaithfidh trí cheist a fhuasgailt a chuireas mé ort sil dá bhéas mé ceannuighthe agat." Bhí an sgéal socruighthe annsan idir an diabhal agus Beannchair. Bhí Beannchair ag dul thart agus ní raibh rud ar bith ag clis air na raibh sé in d indan a dhéanamh. Bhí an bliadhain anall indail a bheith caithte agus cailleadh comharsa le Beannchair. Bhí sé amuigh ag teach a cuirt
    D'éirigh Beannchair suas agus é ag siubhal thart ar fud a'tighe agus é ag caiteadh tobac "Turn" dá dtáinig se in-aice a'doras, cé a cheasadh sa doras ach an diabhal. "Anois" adeir a'diabhal "tá an bliadhan 's an lá
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    AT1170: The Evil Woman in the Glass Case as Last Commodity