Scoil: Naomh Breandán, Gaillimh

Gaillimh, Co. na Gaillimhe
T. Mac Eochaidh

1. Suil-Ribe
    Píosa sneanga agus súil a chur ar a cheann agus an ceann eile a chur amach ann agus é a chur ar an bpoll a mbeadh an coinín ag codladh ann agus nuair a bheadh sé ag dul isteach ann chuirfeadh sé a cheann isteach agus ní fhéadfadh sé é a fhágáil nó go bhfuigheadh sé bás.
    Cliabhán
    Sé an chaoi a déantar cliabhán slatacha a fhágail agus iad a chur le na chéile agus píosa aráin a chur isteach faoi agus nuair a thagadh an t-éan isteach (fá'n) faoi agus nuair a bheadh sé ag ithe bhéarfaí air.
    Trap a chur ins an áit a mbeadh an girrfiadha ag dul agus nuair a sheasfadh sé (amo) anuas ar an trap choinneóchadh an trap greim ar a chois nó go gcaillfidhe é. Lághaidhe agus píce agus bláthaí ag fhágail agus poll mór a dhéanamh ins an talamh agus ná bláthaí a leagán anonn is análl air agus nuair a bheadh an coinín a dul thar an bpoll thuitfeadh sé síos ins an bpoll agus mharbóchaidhe é.
    Rópa mór a fhághail agus súil a chur ar cheann de agus cloch a chur ins a n tsúil agus rópa a chaitheamh
    Pádraig O Bhailís
    Seansráid an Teampaill, Co. na Gaillimhe